Izkušnja z dojenjem

Pozdravčki❤️

Dobila sem predlog o tem, da naj napišem nekaj o dojenju. Pa sem si rekla: “Hmm, zakaj pa ne?”. Ker sem se odločila, da bom pisala večinoma o materinstvu itd., ne vidim razloga, da ne bi napisala tudi nekaj o moji izkušnji z dojenjem.

Materino mleko je zelo zdravo za otročička. Zagotavlja popolno prehrano že od njegovega prvega dne dalje.

Dobra stvar materinega mleka je, da je:

  • zastonj,
  • toplo,
  • priročno,
  • vedno na voljo.

Mleko zagotavlja tudi zaščito pred nalezljivimi boleznimi, krepi otrokov imunski sistem, otrok ima tudi manj alergij. Otrok pa dobi tudi materino bližino. Zaradi tega sem se odločila za dojenje.

Že od nekdaj sem si govorila, da bom sigurno dojila, ko bom imela otroka. Tudi med nosečnostjo se moje mnenje ni spremenilo, in odločila sem se, da želim takoj po porodu podojiti svojega otroka.

Na žalost pa to ni bilo mogoče, zaradi carskega reza. Prvo noč ga nisem imela pri sebi, saj sem bila še pod vplivom anestezije. Hranili so ga po flaški. Zelo sem bila razočarana. Strah me je bilo, da ne bo želel jesti pri meni. Naslednji dan sem končno lahko spet videla mojega otročička. A šele zvečer sem ga lahko podojila, saj sem takrat prišla iz šok sobe v bolniško sobo. Bilo je zelo mučno in naporno. Ni in ni želel jesti. Zame je bilo to nekaj novega. Nisem vedela, da bo to lahko nekaj zelo težkega. Bila sem zelo živčna, saj nikakor ni želel jesti. Malo je zagrabil, a kmalu spet spustil. Nisem vedela kaj naj. Mislila sem, da je to konec, da ne bo nikoli želel jesti pri meni. Po vrh vsega, pa me je še zelo bolela rana in težko sem našla položaj, ki mi je ustrezal pri dojenju. Nato pa je po nekaj poskusih le ugotovil, kako naj se naje. Bila sem vesela, a to se je ponavljalo še naslednji dan. Zaradi vseh bolečin sem morala vsakič, ko sem želela dojiti, poklicati sestro, da mi je Lana podala v naročje. Komaj sem čakala, da ga bom lahko sama vzela ven iz posteljice.

Par dni kasneje, pa je že pridno jedel in vse mi je bilo lažje. Dojenje je postalo moja rutina. Uživala sem v tem, saj sem vedela, da mu nudim hrano. Ponosna sem bila na svoje telo. Dojiti mi je bilo všeč.

Kar naenkrat pa ni več želel jesti. Zmanjkovalo mi je mleka na eni strani. Tako je jedel le na eni dojki. Da ne govorim, kako sem imela eno večjo od druge, ker v eni ni bilo toliko mleka.🙄

Kmalu je začel jesti tudi iz druge, a čez kakšen teden sem opazila, da mi spet primanjkuje mleka. Jedel je, a kmalu nehal, nato pa začel stokati. Še vedno je bil lačen, a mleka ni dobil več. Zelo sem se obremenjevala s tem. Šele, ko sem si črpala mleko, sem ugotovila, da ga res ni več veliko. Odločila sem se, da moj otrok ne bo lačen in kupila sem mlečno formulo Novalac. Začel je jesti pri meni, zraven pa sem dodajala Novalac. Vse mi je bilo lažje, ko sem videla, da se je Lan res najedel. Še sedaj nisem nehala z dojenjem. Mleko si tudi črpam, da ohranjam njegovo količino, pa čeprav ga ni ogromno. Izčrpano mleko mu seveda dam po flaški, največkrat ponoči.

Seveda pa bi raje videla, da bi samo dojila. Z umetnim mlekom imaš več dela. Zavreti moraš vodo, počakati, da se malo ohladi in zmešati prah z vodo. V tem času bi se Lan z dojenjem že malo najedel.

Kot pa sem že omenila, nočem, da je moj otrok lačen. Čeprav ga veliko pristavljam, se mi količina mleka ni prav veliko povečala. Pijem tudi sezamov čaj, ki naj bi pomagal k pridobitvi mleka. Čeprav je groznega okusa.🙄 Pijem tudi veliko tekočine, a zdi se mi, da vseeno ni kaj več mleka. Odločila sem se, da se ne bom obremenjevala, če mi bo zmanjkalo mleka. Ogromno žensk doji le kakšen mesec ali pa sploh ne dojijo. Jaz sem si rekla, da bi rada dojila vsaj dva meseca. Bolje to, kot pa da sploh ne bi dojila. Važno je, da bo moj otrok sit.🙂❤️

To je moja izkušnja z dojenjem. Seveda bom zelo vesela vaših izkušenj z dojenjem. Vesela bom tuki kakšnega nasveta.🙂 Tudi jaz sem vam vedno na voljo za kakršnakoli vprašanja na mojem Instagramin Facebook profilu.

Lepo bodi in hvala za branje,

Gaja❤️🦋

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s