Kaj moraš vedeti, če boš imela carski rez

Pozdravčki!❤️

Bodoče mamice, ki boste imele načrtovan carski rez ali pa še ne veste, kakšen bo porod, odločila sem se, da bom v današnji objavi napisala nasvete, kateri so mi prišli zelo prav pred in po carskem rezu. Nasveti pa bodo večinoma iz mojih izkušenj, torej splošne anestezije. Nasveti ne bodo strokovni, ampak bodo takšni, za katere mislim, da so bolj pomembni.

1. Če imaš napovedan carski rez, bo lahko narejen že par dni pred rokom poroda.

2. Spinalna anestezija baje ne boli. Čeprav te anesteziolog v hrbtenico zbode s precej debelo iglo, ti pred tem malo omrtviči ta del. Druge ženske so mi rekle, da je spinalna anestezija le malo neprijetna. Čutiš le rahel pritisk.

3. Pred porodom poskusi biti sproščena in pozitivna, pa čeprav vem, da je carski rez lahko urgenten. Res, da bo pred porodom oz. carskem rezom potekalo ogromno priprav. Pričakuj, da ti bodo naredili klistir, kar ni tako grozno, kot se sliši, verjemi mi. Ni pa nujno. Lahko ga odkloniš. Pričakuj tudi, da ti bodo po vsej verjetnosti vstavili urinski kateter. Zame je bilo to malo neprijetno. Malo me je peklo, do operacijske sobe pa sem hodila prav nerodno. Vseeno pa to ni noben bav bav. 🙂 Imela sem ga do naslednjega dneva. Potem sploh ne veš, da ga imaš.

4. Čimprej izrazi svojo željo po vrsti anestezije. Jaz sem jo izrazila prepozno, oziroma mi jo niso uresničili. Zato sem imela splošno anestezijo, saj so se že zelo kmalu odločili za njo. Zaspala sem s težkim srcem. Če bom naslednjič morala roditi s carskim rezom, se bom sigurno odločila za spinalno anestezijo. (Srčno upam, da bom rodila naravno.)

5. Nisem imela spinalne anestezije, imam pa izkušnjo z splošno. Pričakuj, da se ti bo spanec zdel zelo kratek in da se ne boš zavedala vsega, ko se boš zbudila. Pozabila boš kar nekaj momentov.

6. Če nosiš kontaktne leče in si brez njih slepa kot jaz 😄, s seboj v šok sobo (recovery room) nujno vzemi očala. Jaz sem vesela, da sem jih imela s seboj, saj sem tako svojega fantka zelo dobro videla. Pa tudi naslednji dan je bilo bolje, da sem jih imela. Sploh si ne predstavljam, da bi bila brez njih.🙈

7. Po posegu občutiš močne bolečine v predelu kjer imaš šive. In to takoj, ko se zbudiš oz. popusti anestezija. Pred posegom, nisem niti malo pomislila, da me bo potem kaj bolelo. Zavedaj se, prestala boš precej težko in veliko operacijo. Jaz sem imela občutek, kot da me rana nikoli ne bo nehala boleti. A bolečine bodo po nekaj dnevih izginile. Naj te ne bo strah. Bodi močna.💪🏻

8. Po splošni anesteziji sem imela zelooo suha usta. Na začetku sem si lahko le malo zmočila ustnice, nato pa sem že lahko pila po požirkih. Priporočam ti, da s seboj prineseš tudi kakšen balzam za ustnice (npr. Labella) . Verjemi, meni je ponoči in naslednji dan zelo pomagalo.

9. Čez nekaj ur po carskem rezu boš s pomočjo sester vstala iz postelj. Lahko si boš umila zobe, se uredila in malo sprehodila. Na žalost bo to zelo boleče. Meni ni uspelo vstati v prvem poskusu, saj sem po vsej verjetnosti prehitro vstala in se mi je začelo zelo vrteti. Ne vstajaj na silo! Če te zelo boli, boš poskusila malo kasneje. Vse delaj počaaaasi. Nikamor se ne mudi. Tvoje telo okreva.🙂

10. Po splošni anesteziji pričakuj, da boš lahko imela občutek vnetega grla ali pa te bo žgečkalo po njem. V grlo ti med carskim rezom vstavijo cevko, po kateri te med posegom predihavajo (Med spinalno anestezijo ti tega ne vstavijo). Lahko bo zelo neprijetno, ko te bo sililo na kašelj, saj med tem misliš, da ti bo odprlo šive. Isto pri kihanju. Preden zakašljaš ali kihneš, se primi za spodnji del trebuha. Meni je pomagalo.

11. Morda boš naslednji dan občutila praznino. To govorim predvsem za tiste, ki bodo imele splošno anestezijo. Pri porodu ne boš vedela kdaj se bo otrok rodil in ga ne boš videla takoj, ko ga bodo vzeli ven iz trebuha. Jaz sem bila zaradi tega zelo žalostna. Še zdaj imam momente, ko se obremenjujem glede tega (Posttravmatski sindrom). Važno je, da je tvoj otrok zunaj in da je zdrav.❤️

12. Medicinske sestre so tam, da ti pomagajo. Na začetku ne boš bila sposobna dvigniti svojega otroka iz njegove posteljice. Prvi dan, mi je bilo prav neprijetno, ko sem za vsako stvar pritisnila na zvonec. Ampak ne sekiraj se. Večina sester je zelo prijaznih, zato kar pogumno. Zato so tam!

13. Čez noč so mi mojega fantka vzeli v njihovo oskrbo. To pomeni, da je jedel po flaški. Ne vem sicer, kako je v drugih porodnišnicah (jaz sem bila v Trbovljah), ampak po posegu ti pustijo, da si odpočiješ. Rabiš počitek, verjemi mi. Zato pričakuj, da bo potrebno malo več truda, da ga boš lahko dojila. Ne smeš obupati! Jaz sem vmes že obupala. Potem pa sem bila vstrajna in začel je lepo jesti.

14. Po carskem rezu poslušaj svoje telo. Nekje piše, da nekaj časa ne smeš hoditi po stopnjicah, voziti ter telovaditi. V domačem okolju, naj ti nekdo pomaga. Vedi, da si prestala težko operacijo. Vedi pa tudi, da pozabiš na vse bolečine, ko se crkljaš s svojo malo štručko.❤️

Kako je, če imaš carski rez s spinalno anestezijo, ne vem. Pravijo, da je bolje, saj takoj vidiš svojega otročička. Verjamem, da je tako lepše. Splošne anestezije ne dajejo več tako pogosto, razen če se res zelo mudi in sta z dojenčkom v smrtni nevarnosti.

Carski rez je bil zame posebna izkušnja. Nikoli nisem razmišljala o tem. Vedno sem govorila, da bom rodila naravno. Vseeno pa sem vesela, da je z Lanom vse v redu. Važno je, da sta oba z otročičkom zdrava. Zdravniki vedo, kaj je najboljše.👨‍⚕️👩‍⚕️ Upam, da bodo moji nasveti pomagali kateri nosečnici.

Seveda pa vsaki privoščim, da rodi po naravni poti. Ampak če ne gre, ne gre. Najbolj pomembno je to, da bo otročiček varno prišel na svet!🍼

Vsem nosečnicam želim miren in hiter porod!😊❤️

Lepo bodi in hvala za branje,

Gaja❤️🦋

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s