Real talk: Stresna inkontinenca med nosečnostjo

S stresno inkontinenco se spopada kar nekaj nosečk. In tudi jaz se spopadam z njo. Že pred nosečnostjo sem imela težave, sedaj pa so bile moje težave še večje.

Kaj je stresna inkontinenca?

To je takrat, ko ti po domače povedano uhaja. Ko se po domače povedano polulaš, če malo bolj zakašljaš ali kihneš. Ja, morda se sliši smešno in nekateri se boste spraševali, zakaj neki bi sploh pisala o tem in če me ni nič sram. Ne, ni me sram, ker vem da nisem edina in ker vem, da se stanje lahko izboljša.🌸

Že kot mala sem imela probleme z uhajanjem urina. Imela sem refluks in pogosta vnetja leve ledvice. Skoraj bi mi jo odstranili, a čez čas se je moje stanje izboljšalo. Tudi sedaj imam pogosta vnetja ledvic in mehurja, a se res poskušam čimbolj paziti. Čeprav jih imam že vrh glave.

Sedaj, med nosečnostjo sem imela/imam probleme z uhajanjem urina. Ampak ne vsak dan. Če res na močno kihnem ali pa zakašljam in me v tistem momentu zares tišči na stranišče, takrat se to še zmeraj včasih zgodi. Par tednov nazaj sem zelo kašljala in ravno v takrat sem opazila, da je moj problem večji kot sem si mislila in da bo treba nekaj ukreniti.

Že med prvo nosečnostjo so mi govorili, da moram delati Keglove vaje, pa jih nisem. Tudi pred nosečnostjo bi jih lahko delala, pa jih nisem. Tudi na začetku sedanje nosečnosti so mi govorili, naj delam Keglove vaje, pa jih nisem.

Sedaj, ko že imam probleme, jih delam. Vsak dan, saj se mi je stanje zares poslabšalo. Ni ravno fajn, če si moraš včasih trikrat na dan zamenjati spodnje hlačke… K sreči se mi je to začelo pogosto dogajati sedaj, ko smo samo doma. Ne bi bilo prijetno, če bi mi ušlo na faksu ali pa v trgovini.😳

Sedaj po skoraj enem mesecu Keglovih vaj in stiskanj trebušnih mišic je opazno bolje. Ne uide mi več vsakič, ko kihnem. Moje mišice so že bolj močne.

Torej, kaj priporočam vsem tistim, ki imate podobne probleme kot jaz, morda ne samo nosečke?

Še enkrat; delajte, delajte in delajte Keglove vaje za krepitev medeničnega dna. Še posebej nosečke. Delate jih lahko kadarkoli, noben ne opazi. Če ste nosečke, pred kihanjem in kašljanjem se primite za trebušček in se pokrčite, sploh če ležite. Pijte veliko, a ne veliko naenkrat. Če so problemi res pogosti uporabljajte dnevne vložke. Pa še enkrat; Keglove vaje. Vsak dan, večkrat na dan.💁‍♀️ Pa tudi vaje za trebušne mišice ogromno pripororejo k izboljšanju. Jaz na primer jih samo stiskam, ne delam trebušnjakov ali pa vaj, katere sem delala pred nosečnostjo, saj niso priporočljive.

In naj vas ne bo sram prositi za pomoč. Omenite svoje probleme ginekologu in svetoval vam bo isto. Je pa res, da se v nosečnosti stanje lahko še poslabša, zato je treba čimprej poiskati rešitve.

Jaz upam, da bodo težave kmalu čisto izginile.🌸

Lepo bodi in hvala za branje,

Gaja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s